بنیاد علم و فناوری مصطفی (ص)، فضای رقابتی را برای علاقه‌مندان به روایتگری علمی فراهم کرده است.

حمید رنجبرزاده، یکی از داوران رقابت رصدگران مصطفی (ص)، در نشستی در محل آمفی‌تئاتر خانه اندیشه‌ورزان، با بیان این‌که محوریت اصلی جایزه مصطفی (ص) شناسایی و معرفی دانشمندان جهان اسلام است، گفت: جایزه مصطفی (ص) یک مدال منحصر به‌ فرد با ۷۰۰ گرم نقره با روکش ضخیم از طلا به‌همراه عقیق ۲۰ قیراطی به بهای ۵۰۰ هزار دلار است که به همراه لوح تقدیر به برگزیدگان اعطا می‌شود.

داوری نهایی برای پژوهش‌های منتج به محصول با خروجی اثرگذار در زندگی بشری 

وی، با بیان این‌که پس از برگزاری چهار دوره دو سالانه اعطای جایزه مصطفی (ص) هنوز این رویداد در جهان ناشناخته است، در ادامه خاطرنشان کرد: پیوست جدی در این جایزه صرفاً داشتن فعالیت علمی نیست بلکه هدف فعالیت پژوهشی است که از آن نتیجه، محصول و خروجی منتج شده و جامعه را تحت‌تأثیر قرار داده باشد.

این داور رقابت رصدگران مصطفی (ص)، با بیان این‌که جایزه مصطفی (ص) در چهار حوزه به اثری برتر از دانشمندان جهان اسلام اعطا می‌شود، در ادامه عنوان کرد: در این جایزه به‌لحاظ ساختاری و جایگاه سیاستگذاری، نهاد‌های مختلف علمی در جهان اسلام از جمله دانشگاه‌های معتبر و آکادمی جهان اسلام و نهاد‌های مهم داخلی مشارکت دارند.

رنجبرزاده، با بیان این‌که این جایزه شامل ۲ کارگروه اصلی اجرایی و داوری است، تصریح کرد: در بخش داوری کارگروه علمی کار را پیش می‌برند و پس از ارسال آثار علمی به دبیرخانه داوری و بررسی اولیه انجام می‌شود. 

وی، با این توضیح که افراد به تنهایی نمی‌توانند اثری را ارسال کنند، گفت: آثار یا باید از سوی مراکز مهم علمی در جهان اسلام و یا از طریق افراد مهم جهان اسلام معرفی شده باشند و در این کارگروه‌ها نه فرد بلکه اثر فرد ارزیابی و به آن جایزه تعلق می‌گیرد.

این داور رقابت رصدگران مصطفی (ص)، با بیان این‌که زمانی عصر طلایی علم فناوری در جهان اسلام بود و اگر کسی به‌دنبال علم بود چاره‌ای نداشت جز آن‌که در دانشگاه‌های جهان اسلام تحصیل کند، در ادامه گفت:، اما متأسفانه امروز جهان اسلام نه مرجع علمی بلکه مصرف‌کننده محصولات علمی غرب است و این دغدغه سبب شد تا ایده جایزه مصطفی (ص) در جهان اسلام شکل بگیرد.

۵۷ کشور عضو سازمان همکاری اسلامی OIC

رنجبرزاده، با بیان این‌که هم‌اکنون ۵۷ کشور عضو سازمان همکاری اسلامی OIC هستند، افزود: تغییر در اکوسیستم علم و فناوری جهان اسلام از جمله اهداف این رویداد علمی بین‌المللی است. در مرحله نخست نیازمند ظرفیت‌سازی میان دانشجویان و دانش‌آموزان بودیم که به این منظور رقابت مسابقات دانش‌آموزی نور و سپس مسابقات کنز برگزار شد.

وی، با بیان این‌که در این رویداد علمی جایزه به اثر نوآورانه در مرز‌های دانش تعلق می‌گیرد که توسط افراد شاخص و مفاخر جهان اسلام در حوزه‌های علم و فناوری ارائه شده و زمینه‌ساز بهبود زندگی بشر باشد، ادامه داد: ارزش مادی این جایزه ۵۰۰ هزار دلار است.

استپ، کار ویژه‌ای برای گرد هم آمدن دانشمندان جهان اسلام 

این داور رقابت رصدگران مصطفی (ص)، با تأکید بر ضرورت شبکه‌سازی با هدف هم‌افزایی و افزایش کارآیی دانشمندان جهان اسلام در ادامه از تشکیل استپ (کار ویژه دانشمندان جهان اسلام) خبر داد و گفت: بدین‌ترتیب و با این شبکه‌سازی دانشمندان جهان اسلام گردهم می‌آیند و ضمن آشنایی با یکدیگر در جهت هم‌افزایی علمی می‌کوشند.

رنجبرزاده، با بیان این‌که ایده اولیه این رویداد در سال ۹۳ مطرح و در شورای‌عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد، گفت: در ابتدا به‌دنبال تأمین اعتبار اعطای جایزه از سوی دولت بودیم که دولت وقت موافقت نکرد پس به فکر تأمین اعتبار از دیگر منابع نظیر دیگر جوایز علمی بین‌المللی از منابع وقف علمی افتادیم.

برگزاری رویداد رقابت رصدگران جایزه مصطفی (ص) برای گفتمان‌سازی مردمی

وی، گفتمان‌سازی برای ایجاد تغییر را گام بعدی این رویداد علمی در جهان اسلام برشمرد و افزود: باید مردم هم از این اتفاق بزرگ علمی آگاه شوند که در این راستا رویداد رقابت رصدگران جایزه مصطفی (ص) طراحی و تعریف شد.

این داور رقابت رصدگران مصطفی (ص)، با بیان این‌که هم‌اکنون ۳۳ درصد هزینه‌های جاری دانشگاه هاروارد از وقف منابع علمی تأمین می‌شود، افزود: پس از تصویب اساسنامه این جایزه بین‌المللی نشریه نیچر اعلام کرد که این جایزه کاری در دیپلماسی علمی است و نشریه ساینس آن‌را معادل جایزه نوبل دانست.

رنجبرزاده، با اشاره به برگزاری ۴ دوره از اعطای جایزه علمی مصطفی (ص) به ترتیب در سال‌های ۹۴، ۹۶، ۹۸ و ۱۴۰۰ گفت: مهر ۱۴۰۲ پنجمین دوره اعطای جایزه مصطفی (ص) در اصفهان برگزار می‌شود.

رقابت رصدگران جایزه مصطفی (ص) فرصتی برای روایتگری علمی‌رسانه‌ای دانشمندان منتخب جهان اسلام

در ادامه محمد ملکی، مدیر اجرایی رقابت رصدگران مصطفی (ص)، با بیان این‌که بنیاد علمی و فناوری مصطفی (ص) با هدف گفتمان‌سازی، فرصت رقابتی را برای علاقه‌مندان روایتگری علمی تحت‌عنوان رقابت رصدگران مصطفی (ص) فراهم کرده است، گفت: رقابت اولیه رصدگران جایزه مصطفی (ص) از هفته اول شهریور تا هفته اول مهر و رقابت دوم آن از ۱۵ مهر تا ۱۵ آذر امسال برگزار می‌شود. محور این رقابت تولید محتوای چندرسانه‌ای با موضوعات علمی مرتبط با جایزه مصطفی (ص) است.

وی، جایزه مصطفی (ص) را نشان‌عالی علم و فناوری جهان اسلام برشمرد و اظهار امیدواری کرد که تا ۱۰ سال آینده جایزه مصطفی (ص) جزو ۱۰ جایزه برتر دنیا خواهد شد.

مدیر اجرایی رقابت رصدگران مصطفی (ص)، با بیان این‌که این جایزه در میان دانشجویان، فناوران و پژوهشگران شناخته شده است، در ادامه بر ضرورت گفتمان‌سازی و آشنایی مردم با مفاخر جهان اسلام و دستاورد‌های علمی پژوهشی‌شان تأکید کرد و افزود: محور‌های جایزه مصطفی (ص)، همگانی‌سازی علم، ترویج علم با محوریت دستاورد‌های شبکه علم و فناوری جایزه مصطفی (ص) و افزایش سطح همکاری و هم‌افزایی است.

امکان روایتگری در قالب‌های یادداشت، گزارش، اینفوگرافیک، پادکست و ویدئوکلیپ 

ملکی، با بیان این‌که علاقه‌مندان می‌توانند روایت رسانه‌ای خود از جایزه مصطفی (ص) را در هر یک از قالب‌های یادداشت، گزارش، اینفوگرافیک، پادکست و ویدئوکلیپ  تولید کنند، افزود: در این راستا کارگاه‌هایی در تعطیلات تابستانی به‌صورت مجازی و در دیگر مواقع سال به‌صورت حضوری با عنوان‌های اصول روایت‌گری علمی، اصول تولید محتوا، ویرایش تصویر و ویدئو، گزارش‌نویسی، مصاحبه علمی، تولید محتوای صوتی و ... برای آموزش علاقه‌مندان، در خانه اندیشه‌ورزان برگزار می‌شود تا با چگونگی روایتگری در قالب‌های مختلف آشنا شوند.

حضور رصدگران منتخب در کنار دانشمندان جهان اسلام در پنجمین دوره اعطای جایزه مصطفی (ص) 

وی، از برگزاری نمایشگاهی در آذر ۱۴۰۲ با حضور دانشگاه‌ها و استارت‌آپ‌ها فعال در حوزه فناوری خبر داد و گفت: هر یک از تولیدات، امتیازات خاص خود را براساس میزان تأثیرگذاری از طریق سنجش شاخص‌هایی، چون میزان بازتاب رسانه‌ای، میزان نشر و بازدید در بستر‌های مجازی دارد و افراد و یا گروه‌های برتر (حداکثر با ۳ عضو) این امکان را خواهند داشت که در پنجمین هفته جایزه مصطفی (ص) همراه با دانشمندان و مفاخر جهان اسلام در اصفهان حضور داشته باشند و رصدگری کنند، اعطای گواهی‌نامه بین‌المللی و جوایز نقدی برای ۳ برگزیده برتر به میزان ۲۰، ۱۰ و ۵ میلیون تومان از دیگر جوایز برگزیدگان رقابت روایتگری علمی‌رسانه‌ای جایزه مصطفی (ص) است.

مدیر اجرایی رقابت رصدگران مصطفی (ص)، با اشاره به برگزاری پنجمین هفته جایزه مصطفی (ص) از ۶ تا ۱۲ مهر با حضور رصدگران منتخب در ادامه با تأکید بر این‌که مرحله نخست این رویداد از هفته اول شهریور تا هفته اول مهرماه ۱۴۰۲ برگزار می‌شود، در ادامه افزود: رقابت دوم از ۱۵ مهر تا ۱۵ آذر و پس از آن اختتامیه خواهد بود.

ملکی، تصریح کرد: پس از طی مرحله نخست رقابت و پایان دوره اعطای جایزه مصطفی (ص) از ۶ تا ۱۲ مهر شرکت‌کنندگان هم‌چنان فرصت دارند تا ۱۵ آذر آثار خود را برای روایت‌گری علمی‌رسانه‌ای جایزه مصطفی (ص) ارسال کنند.

وی، بیان کرد: علاقه‌مندان می‌توانند برای ثبت‌نام در این رقابت به پایگاه اطلاع‌رسانی جایزه مصطفی به نشانی https://www.mustafaprize.org بخش رویداد‌ها مراجعه کنند و یا برای کسب اطلاعات بیشتر با دبیرخانه رقابت با شماره‌های ۰۲۱۶۶۳۰۴۵۲۴ یا ۰۹۹۳۶۴۴۰۹۰۲ تماس بگیرند.

براساس این گزارش عمر یاغی، برای پژوهش چارچوب‌های فلز آلی (MOFS) و جکی بینگ، برای دستاورد سیستم‌های پاسخ محرک در انتقال داروی کنترل از برگزیدگان نخستین دوره برگزاری در سال ۲۰۱۵ بودند.

هم‌چنین محمدامین شکراللهی، از ایران به‌علت پژوهشی با عنوان مشارکت بدوی در ارتباطات کد‌های رپتور و «سامی ارول گلنبه»، از ترکیه برای دستاورد شبکه جی (G-network) برگزیدگان سال ۲۰۱۷ میلادی بودند.

در سال ۲۰۱۹ هم اوگور شاهین، برای کار بزرگ در حوزه واکسن، توسعه و آزمایش بالینی واکنش‌های درمان سرطان براساس mRNA برای هر بیمار با توجه به جهششان به همراه علی خادم حسینی از ایران برای یافته هیدروژل‌های نانو و بایوساختار برای کاربرد‌های زیست – پزشکی مشترکاً برگزیده نخست شدند.

حسین بهاروند، هم برای درمان پارکینسون و AMD چشم با سلول درمانی به همراه دکتر عبدالاحد، برای ترجمه رفتار سلول‌های سالم سرطانی در حوزه الکترونیک (شیوه‌های نوین تشخیص و درمان سرطان) در ایران در دیگر برگزیدگان در این دوره بودند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.